CLOENDA DEL FIC CAT 2021

 

CLOENDA POSTPANDÈMICA DEL FIC CAT, MIRANT EN RERA AMB TRISTOR, EN DAVANT AMB UNA CERTA ESPERANÇA ( no massa, no ens passem)

( Per Joaquim Parera)

les cloendes de festivals curiosament gairebé mai son tristes, tenen quelcom de renovador interiorment, es com quan arribes a un destí després de una llarga caminada i malgrat el cansament un contempla el camí fet amb un cert plaer; i si a més aquesta cloenda va acompanyada de una gala la satisfacció es molt millor i si a més va acompanyada de un photocall llavors tots acabem ben suosos, però això ja es una altra història .

Va ser una satisfacció poder assistir a la cloenda del FIC CAT, després d’un any en que s’han perdut molts somnis i esforços es reconfortant tornar a trobar-se amb l’equip del FIC CAT un festival molt petit d’un país tant petit, tant petit que des de d’alt d’un campanar es poden veure tots els peatges de Tarragona a la frontera amb França.

La gala va estar presentada per el grup ELS CAPDEVILA una família de farandulerus que sembla no sortida, si no arrencada de LA CUBANA, son uns personatges com molt així molt peculiars, no?, com d’aquella manera, el problema es que de tant peculiars que son resulten ser una tipologia de gent massa fàcil d’identificar i de trobar-se per el carrer, qui sap, potser en tenim un a casa...., quina angoixa.

Bé per altra banda la resta de ponents van ser força discrets en el millor sentit de la paraula i van ser un contrapunt al terratrèmol CAPDEVILENIÀ.

Els encoratjadors parlaments per part de Ester Franquesa ( directora general de política lingüística) o del batlle de Roda de Berà Josep Virgili van donar pas a la entrega de premis que van ser entregats per diferents membres del jurat segons la categoria a la que optaven.

El premi JOVE 48 HORES va recaure en el curt REMINISCÈNCIA. De Maria Sancha.

 

El premi a la millor producció de un centre educatiu va ser per DIRECTED BY dels alumnes de primaria de la escola PIAGET de Barcelona i dirigit per Gonçal Perales.

 

Per altra banda LA INNOCÈNCIA dirigida per Lucia Alemany es va endur diferents guardons: premi de la crítica, millor muntatge ( que era el premi especial d’aquest any) i al millor llargmetratge.

El premi del públic va ser per el film LA DONA IL·LEGALde Ramon Tèrmens.

El premi al millor curtmetratge ve ser per LA MUGRE, de Berta Galvany i Pau Bösch.

El pre i al millor documental va ser per CATALUNYA NORD, LLENGUA ENYORADA de Eusebi Casanova i David Valls

La millor producció feta a les comarques tarragonines va ser per PRELUDI d’Adriá Güxens

i el premi al millor videoclip va ser UNIVERS de Marc Sellarés.

I un cop passat tot ara a la gent del festival els toca tornar a començar, a pensar en l’any que ve, els temes , veure films, buscar jurats.... i nosaltres a esperar el proper festival a retorvar-nos tots plegats, gaudir amb les joies climàtiques de mitjans de juny ja posats desitjar amb els dits creuats i els ulls clucs que augmenti la producció en cinema català, perquè sembla que a alguns cineastes els faci vergonya escriure i rodar en català ( ara que hi penso, potser hauria d’haver escrit aquest article en angles? O potser en iranià, el cinema iranià te molta tirada....)

en fi, el calor m’ha estovat el cervell o el que quedava d’ell aquí deixo el link per si volen repassar com va ser el festival en si.

 

https://www.fic-cat.cat/single-post/el-fic-cat-posa-punt-final-a-la-tretzena-edici%C3%B3-amb-la-gala-de-cloenda