CRÒNICA DELS XVI PREMIS GAUDÍ

 

CERIMÒNIA DE LA ENTREGA DELS XVI PREMIS GAUDÍ.

Per Joaquim Parera.

Es molt estrany que una cerimònia de premis cinematodràfics estigui conduïda amb humor intel·ligent i que no et faci abaixar la mirada per vergonya aliena.

 En els darrers anys moltes cerimònies dels GOYA i els OSCAR  ( i alguna dels GAUDÍ) en son una dolorosa mostra de humor impostat i de baix nivell, però aquest any no, les guionistes i presentadores Maria Rovira i Ana Polo van preparar un guió festiu i reivindicatiu ( tot i que a molts carpetovetònics rancis segurament els haurà semblat massa feminista), des de el començament amb la seva presentació fins al final o el meravellós homenatge a Ventura Pons interpretat o més aviat recitat per Maria Molins i Mercè Pons ple de poesia que malgrat el seu humor ens va emocionar a tots.

 La entrega de premis va ser mil·limètrica la primera premiada va ser una de les candidates a interpretació novella que va anar a parar  la actriu Claudia Malagelada per CREATURA. També per Creatura es va endur el premi a millor actor secundari Alex Brendemühl, el a la millor actriu secundaria va anar a parar a la gran Clara Segura també per Creatura, per el millor actor va ser per a David Verdaguer per SABEN AQUELL i la millor actriu va ser Carolina Yuste també per Saben Aquell.

La millor directora va ser Elena Martín per CREATURA així com el millor film.

El premi al millor guió va ser per UPON ENTRY mentre que al millor guió adaptat va ser per el guió de Isabel de UN AMOR, un premi que la gran Coixet es va dignar a venir a recollir delectant-nos als catalans ambla seva graciosa presència.

El film SABEN AQUELL a més dels premis interpretatius es endur els premis a DIRECCIÓ ARTÍSTICA, DE PRODUCCIÓ SO, PERRUQUERIA I MAQUILLATGE i VESTUARI.

Per altra banda CREATURA es va endur també els GAUDÍ al MUNTATGE.

20.000 ESPECIES DE ABEJAS es va endur el GAUDÍ a la millor direcció novella, millor pel·lícula en llengua no catalana i millor fotografia.

Per altra banda dos premis estaven cantats, el millor film d’animació va ser per ROBOT DREAMS que també es va endur el premi a la millor música per la partitura d’Alfonso Villalonga que va fer un discurs per pixar-se de riure.

I el gaudí a millor film europeu va anar a parar a LA SOCIEDAD DE LA NIEVE de J.A. Bayona.

El PREMI ESPECIAL DEL PÚBLIC va anar a parar a EL MAESTRO QUE PROMETIÓ EL MAR de Paricia Font, el millor documental va ser considerat i estava cantat MENTRE SIGUIS  TÚ: L’AQUÍ I ARA DE CARME ELÍAS de Claudia Pino i el millor film per a televisió va ser per QUICO SABATÉ, SENSE DESTÍ de Silvia Quer.

 Potser la única pega va ser la interpretació que va fer la cantant Julieta de la cançó AL VENT de Raimon, una cançó plena de sentiment però interpretada de la pitjor i més vergonyosa forma disneyana i aquí sense cap mena de força, EUFORIA i O.T. han fet molt de mal

 En fi una 16ena gala dels GAUDÍ plena de bons records, especialment per als guanyadors, en que els premis van esta molt ben repartits i alguns van resultar una sorpresa, però bona sorpresa al cap i a la fi.

I ara a esperar el proper any, un any que promet i que a més ens reservarà alguna que altra grata sorpresa.