ELS PIRATES DEL CARIB I LA O.B.C.

LA O.B.C. INTERPRETRA ZIMMER I BADELT AL AUDITORI.

per Albert Guimerá Montserrat i Pau Cadena Colell
 
El cinema és segurament, una de les formes d’expressió artística amb més possibilitats que existeixen actualment. Avui en dia, aquest medi et permet crear o aconseguir qualsevol cosa, pràcticament tot el que puguis imaginar és possible gràcies al cinema. Però el cinema no ho té tot. 

El cinema està (generalment) constituït en gran mesura per aquells actors i actrius que amb les seves interpretacions donen vida als personatges del guió. Però en el cinema, els actors estan gravats, en el teatre són vius! I això és una cosa que el cinema no té. El mateix passa amb la música; en un concert, els instruments són allà mateix, la música està viva fins el punt de poder notar les ones de so de les diferents combinacions d'instruments, quelcom que el cinema en general, tampoc tenia. Fins ara…

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i L’Auditori ens porten un espectacle en el qual música i cinema es barregen com mai fins ara. En anterior edicions, pel·lícules com El senyor dels anells han pogut rebre l’honor de formar part d’un espectacle com aquest en el que la pel·lícula es projecta mentre l’OBC toca la banda sonora que l'acompanya en directe. En aquest cas, ha estat Els pirates del carib: La maladicció de la Perla Negra qui ha rebut l’honor.

Segurament la més ben considerada de tota la saga, Els pirates del carib: La maladicció de la Perla Negra és una pel·lícula de Disney amb un repartiment format per grans noms del cinema com Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom i Keira Knightley, dirigida per Gore Verbinski i amb música de Klaus Badet i Hans Zimmer. 

La pel·lícula i la banda sonora s’han convertit en icòniques, fins al punt de que només es necessiten uns segons de melodia d'aquesta composició per a reconèixer-la. Els pirates del carib: La maledicció de la Perla Negra és, per tant, una pel·lícula d’allò més indicada per un espectacle d’aquestes característiques.

L’OBC, dirigida per David Firman (important director d'orquestra anglès especialitzat en aquest tipus d'espectacles) amb l'acompanyament addicional del cor masculí Ensemble O Vos Omnes ho fa de meravella, la música està impecablement sincronitzada amb els talls i el fet que els instruments estiguin presents davant teu a la vegada que gaudeixes de la pel·lícula fa que l’experiència sigui un punt més màgica.

Fins que no veus espectacles com aquest no te n'adones de la importància que té la música en pel·lícules com Els pirates del carib: La maladicció de la Perla Negra ja que, excepte en petits moments en els que només hi ha diàleg, l'orquestra es troba permanentment tocant. A més, a més, la música en directe genera un clímax mentre estàs veient la pel·lícula que és capaç d'emocionar a tot el públic com va demostrar la gran ovació  que van rebre els músics al final de l'espectacle.

A part, la música de Klaus Badelt i Hans Zimmer aconsegueix generar totes les emocions necessàries en cada escena utilitzant des de la sintonia principal de la pel·lícula amb acompanyament del cor en els moments més tensos fins a un simple so de percussió per crear algun efecte sonor com és el cas del vent.

L’espectacle, és perfecte per a tota la familia, doncs, tot i que la pel·lícula té una durada considerable (d’uns 143 minuts), l’espectacle conta amb un entreacte per a que els més menuts de la família puguin estirar les cames i desfogar-se abans de veure l’increïble desenllaç del film. 

En resum, veure Els pirates del carib: La maledicció de la Perla Negra amb música en directe és recomanable per a tothom; ja se sigui amant del cinema, de la música o de les arts i la cultura en general i també és una molt bona via per a introduir els més petits a la música clàssica i als concerts en directe.