FIC CAT 2021, HOMENTAGE A LA GRAN MONTSERRAT CARULLA

 FIC CAT 2021, RECORDANT LA GRAN MONTSERRAT CARULLA.

Crònica de la inauguració del FIC CAT 2021 13ª edició)

(per Joaquim Parera)

Després d’un any que ens ha deixat orfes de molts esdeveniments culturals va ser un veritable plaer poder tornar al festival FIC CAT, el festival de cinema català i en català de la costa daurada que es va inaugurar aquest 5 de juny.

Tant l’any passat com aquest han estat uns anys particularment durs en molts sentits  i per a massa gent i aquest tipus de retrobaments  sempre son d’agrair, sobretot quan hi ha implicada gent tant ferma com la que organitza el FIC CAT.

 Cada any el festival dedica un certamen a un dels oficis del cinema, aquest any el ofici homenatjat es el complicat ofici de muntador,  però la jornada inaugural va estar dedicada a la lamentablement traspassada actriu Montserrat Carulla, una dona que va estar molt implicada, pràcticament des de el començament amb el festival una dona que mai no va faltar ni fallar i que la seva presència ja estarà lligada de per vida al festival, un te la impressió de que sempre hi serà.

 El homenatge que va rebre la Carulla al FIC CAT va estar molt per sobre del que se li va fer a TV3 ( UI, NO, QUE NO LI VAN FER) al cap i a la fi TV3 tenia massa feina a parlar de Maradona durant dues setmanes seguides.

 A aquest homenatge hi van col·laborar tots els que van compartir jurat al festival del que ella n’era la presidenta d’honor.

Tothom que va parlar sobre l’escenari, la Silvia Aranda, Anna Barrachina, Maria Molins, Judith Colell, Dafnis Balduf, Paco Poch, Marc Parrot o Jaume Jordana entre molts altres tots van explicar alguna anècdota o com els va afectar el fet de conèixer-la, però no eren discursos prefabricats o pre-escrits, eren espontanis i fetes amb sentiment . l’homenatge va estar també il·lustrat musical i escènicament per  Sergi Clofent al violí i l’Arpa i la companyia de ballarins MICROMARCO que ens van emocionar en les seves intervencions, cada una de les quals  van ser una celebració a l’art i la cerimònia una celebració a la vida de Montserrat Carulla, una dona ara que no hi es tant  el festival com els premis GAUDÍ i altres celebracions ja no seran el mateix sense la seva presència.

La inauguració es va cloure amb la projecció del telefilm per a TV3  TOCATS PEL FOC de Santi Lapeira inspirat en la novel·la del mateix títol de Manuel de Pedrolo, que ve a ser una versió de TEOREMA de Passolini, la diferència es que aquesta novel·la es va escriure uns 10 anys abans que el celebrat film de Passolini, el film descriu com la arribada d’un estrany a una barraca de les afores de Barcelona de finals dels anys 50 trastoca la vida i la manera de pensar dels seus habitants, el film està interpretat per Sergi Cervera, Belen Fabra, Jorid Codellans i Mireia Oriol.

 El film està rodat amb senzillesa i sense estridències i amb una meravellosa música de Pedro Pardo a mig camí entre Martinov i Hermann.

El FIC CAT ha tornat amb una força que mai ha perdut, perquè està fet amb amor i il·lusió i esperem que segueixi axí durant unes quantes dècades més, unes set o vuit si fa no fa, perquè es un dels festivals més necessaris que hi ha actualment.

 Llarga vida al FIC CAT, llarg vida a Montserrat Carulla.