GALA DE CLOENDA DEL XVI FIC CAT

 

GALA DE CLOENDA DEL FIC CAT 2024.

 

Per Joaquim Parera

 

Aquest passat dissabte dia 8 de juny ( coi, ja estem a juny?) es va celebrar la gala de cloenda del únic festival de cinema que es zona lliure de fantasmes yotubers i infliencers, em refereixo al FIC CAT.

Una de les coses bones del FIC CAT es que malgrat tot el temps que ha durat i durarà, es un festival en el que no hi ha egos, tant la parella que el porta ( en Toni i La Cris) com la resta del meravellós equip organitzador sempre et tenen una paraula amable i un somriure còmplice, sempre disposats a atendre malgrat el possible tràfec que portin, així ha estat sempre i es una marca de fàbrica des de que o van començar l’Antonio i la Pilar fins ara i segurament així seguirà per dècades ( tant de bo).

Aquest anys la gala ha estat conduïda i molt ben conduïda per la parella d’actors Ana Perellò i Pau Escribano que van presentar la gala de forma àgil i divertida sempre amb un gran sentit del humor

Després es va passar al palmarès pròpiament dit i els films guanyadors, entre tots els presentats de centres educatius, jove 48 hores, documentals, curtmetratges, i llargmetratges.

 Que de fet entre uns i altres eren més de cent, la tira com diuen els pixapins o un fotimer, tal i com diuen els no pixapins, es a dir, les persones com cal.

 De tots els llargmetratges presentats, que n’eren SOCIETAT NEGRE, LLOBÁS, ESCANYAPOBRES, LA CASA EN FLAMES i MAMÍFERA.

I la guanyadora va ser.... ESCANYAPOBRES d’Ibai Abad, una mena de western ambientat a la Catalunya Rural de finals del segle XIX, un film molt ben realitzat i que s’emmarca en una època de canvis socials i polítics.

Per altra banda el premi especial atorgat per el públic se’l va endur LA CASA EN FLAMES de Dani de la Orden, una comèdia dramàtica interpretada per la gran Emma Vilarasau.

El premi al millor documental se’l va endur SAU: LA MEMÒRIA SUBMERGIDA de Ot Burgaya, un documental que parla no només sobre el pantà de Sau si no de com es va construir, de les conseqüències que del que va comportar la seva construcció, pobles sencers afectats, la gent que va morir en la seva construcció, feta sense els mínims de seguretat, tot aquest drama es veu reflectit  en aquest documental.

El film guanyador del la categoria de centres educatius de primària va ser LA SARDANA del centre Maspujols del Baix camp, que també es va endur el premi del públic en línia, cosa que vulguis que no diu mot de la qualitat de la producció.

per altra banda el premi d'honor Montserrat Carulla va ser per la expresidenta de la acadèmia de cinema català Isona Passola

I ara a esperar i desitjar el proper FIC CAT serà, si tot va bé l’any 2025 i segurament ja estan preparant els motors per arrencar tant aviat com sigui possible.

A Catalunya hi ha uns 180 festivals de cinema, de tota mena de temàtiques ¡, GENERALISTES, DE CINEMA FANTÀSTIC, DE CINEMA DE BAIX PRESSUPOST, SOBREE LA NATURA, DRETS HUMANS, ESPORTS i tot, però cap com el FIC CAT, que a més de tractar produccions exclusivament en català en qualsevol de les seves varietats, també pot aglutinar tots aquests gèneres i a més en català, poca conya