INAUGURACIÓ DEL LA XVI EDICIÓ DEL FIC CAT

 

INNAUGURACIÓ DEL FIC CAT 2024 XVI EDICIÓ.

Per Joaquim Parera

Aquest passat dissabte vaig poder assistir i gaudir de la inauguració de la que es ja, JA! La XVI ena edició del FIC CAT, el festival de cinema en català de Roda de Berà, setze anys ja, poca conya.

Just abans del festival i del PHOTO CALL hi ha agut una exhibició de danses de lleons xinesos realment no només vistosa si no també espectacular i graciosa.

Aquest any, l’eix vertebrador del festival ha estat CINEMA I LITERATURA i ho han fet amb una gran estrena, amb el film de Ramón Térmens SOCIETAT NEGRA inspirat en la novel·la de Andreu Martín i adaptada per en Ramón Térmens i Daniel Farraldo.

Les interpretacions corren a càrrec de Alberto jo Lee, Daniel Farraldo, David arribas i Cha Cha Huan i la Montse germán.

 Es aquest un thriller ambientat a Barcelona en el que sembla que Johnnie To i els Germans Cohen hagin fet un petit homenatge als baixos fons de la perifèria barcelonina.

En un temps en que el cinema i literatura estigui marcat per el JO, jo penso, jo faig, jo dic, jo pateixo... aquest film ens presenta una sèrie de personatges amb les seves llums i Hombres, els seus somnis, es en certa manera un cant a la amistat i companyonia en el que els seus personatges, des de els més “positius” com els més negatius tenen unes vides, uns somnis i unes pors - algunes compartides -, aquí no hi ha un JO, hi ha un nosaltres o més ben dit un ELLS.

Perquè els tres pobres desgraciats protagonistes, amb totes les seves febleses i mancances acaben essent estimats per el públic, personatges com en Liang, Pardales o el Tracas ens arriben al cor.

En aquest film no hi ha un personatge sobrer, tots en la certa mesura tenen una importància cabdal en la vida dels protagonistes, des de els caps de la màfia xinesa fins a la inspectora Montse Gelabert interpretada per la sempre gran Montse Germán, un personatge que lluny de resultar incòmode mostra un cert grau de instint maternal amb el personatge de Liang.

El film ens mostra tota una sèrie d’escenaris, tots ells amb un significat especial per els protagonistes i amb la omnipresència filosòfica de les tres xemeneies de la central elèctrica de Sant Adrià del besos, testimoni mut de la vida dels personatges i de la ciutat.

SOCIETAT NEGRA ha estat una molt bona elecció per la inauguració, un film realista, amb un ritme pausat, fet amb amor als personatges i amb un director - Ramón Térmens -  que te una cosa que sembla que pocs directors tenen ja, un veritable amor per el cinema, perquè actualment sembla que molts dels directors de nova fornada, plens de vanitat, es moren únicament per explicar la seva vida i tenen el cinema com un mitjà per ells i prou.

Però no tot es perfecte, en sortir de la projecció i anar a la plaça dels pins a prendre quelcom... ens va caure un xàfec a sobre que la gent va fugir en estampida.

Ara entre nosaltres, hi ha molts festivals als que anar, el BCNFILM FESTIVAL, el festival de cinema fantàstic de Sitges, però per sort, encara hi ha un festival fet amb el cor de tots els que el fan, fet amb veritable amor al cinema i a la cultura de proximitat, un festival que va arrencar ara fa 16 anys de la ma de l’Antonio Barrero i la Pilar Franquet amb tota la il·lusió del mon i que fa tres anys van agafar el relleu la Cris gambín i el toni Pinel amb la mateixa il·lusió i ganes de tirar endavant aquest meravellós projecte, un projecte en que les vanitats personals queden fora de lloc

Només dir que gràcies Antonio, Pilar, Cris i Toni i la resta del equip, sou del millor d’aquest mon.