LA NO –CERIMÒNIA DE LA LECTURA DELS NOMINATS ALS PROPERS VIII PREMIS GAUDÍ.

LA NO –CERIMÒNIA DE LA LECTURA DELS NOMINATS ALS PROPERS VIII PREMIS GAUDÍ.

Per Joaquim Parera

Son les 11 del matí del dia 30 de desembre del 2015, una data per recordar?, més aviat no.

 Anem entrant a l’interior de LA PEDRERA per tal d’accedir al auditori del edifici, allà fem una mica de cua per tal de confirmar qui som i qui deixem de ser, seguidament passem a l’interior del auditori de la pedrera i cada un agafa el lloc que li pot semblar millor per dominar el panorama, jo em recolzo en una columna des de la que es poden fer unes fotos decentetes.

 La gent es saluda, els professionals parlen els uns amb els altres uns es reuneixen en grups, d’altres i van per compromís més que res, els periodistes anem amunt i avall, veient qui hi ha i que deixar de haver-hi, finalment s’esmorteeixen els llums i la presidenta de la acadèmia (Issona Passola) fa una breu  introducció donant pas posteriorment als que realment seran els presentadors de la gala, el tàndem format per  la sempre jove Àgata Roca i el ara jove Miki Esparbé, els quals no estan per punyetes i sobre l’escenari van per feina, be amb això d’anar per feina no vull dir que vagin a... sobre l’escenari si no que em refereixo que van per feina a la hora de llegir les nominacions per els gaudí, que consti, no siguem malpensats.

Per començar, els nominats al millor film en llengua catalana son:  BARCELONA NIT D’HIVERN que a més te 7 nominacions, per el director Dani de la Orden, al millor guió, millor actriu secundaria (aquí per partida doble) per Aina Clotet i Clara Segura,  millor música, per Joan dausá.

Un film petit EL LLARG CAMÍ PER TORNAR A CASA  també opta a millor film així com al millor director –Sergi Pérez-, millor guió i millor actor protagonista – Borja Espinosa- així com al millor muntatge.

El film de Daniela Ferjerman L’ADOPCIÓ  accedeix a les nominacions  per millor film, millor actriu (Nora Navas) millor actor(Francesc Garrido) i millor música per Xavier Capellas.

I UN DIA PERFECTE PER VOLAR a més de la nominació a millor film s’endú la nominació per el millor actor protagonista (Sergi López).

 En quant als millors films en llengua no catalana es pot trobar de tot, fins hi tot cinema d’acció i espionatge, si, be ANACLETO:  AGENTE SECRETO no es precisament el paradigma Jamesbondniá per excel·lència  però te prou ofici com per estar nominada com a millor film de parla no catalana, a més de les nominacions per el millor actor secundari (Berto Romero i Quim Gutierrez......) millor actriu secundaria (Rossy de Palma, Millor direcciós artística, millor fotografia, millor vestuari,  millors efectes visuals i millor maquillatge i perruqueria, deu nidó!.

EL REY DE LA HAVANA d’agustí Villaronga , a més de estar nominada al millor film està nominada a: millor director, millor guió, millor direcció de producció, millor direcció artística, millor muntatge, millor música, fotografia, vestuari, so, efectes visuals i perruqueria.

TRUMAN, el film de Cesc Gay a més de estar nominada al millor film, director i guió també està nominada al millor actor protagonista (Ricardo Darín), millor actor secundari (Javier Cámara), millor música, millor so, millor fotografia...

 

El petit film LA NOVIA per altra banda està nominada només per millor film (només.. també soc jo...)millor actriu (Imma Cuesta), millor vestuari i millor maquillatge i perruqueria.

 En quant al film d’animació ATRAPA LA BANDERA es l’unic film presentat a concurs i per tant l’únic candidat a la categoria d’animació, el film d’Isabel Coixet NOBODY WANTS THE NIGHT s’ha de comformar amb els premis a la millor direcció artística,, millors efectes visuals i millor maquillatge i perruqueria.

Sorprèn però que un film tant taquiller com AHORA O NUNCA de la catalana Maria Ripoll no obtingui cap nominació, com a mínim la director es mereix la nominació com a tal o alguns dels seus actors secundaris com Anna Gras-Cots que fa un paper que està entre els més divertits d’aquest anys.

 Tamb´ñe s’ha trobat en falta, nominat com a millor documental el film de Josep Maria Forn EL SOMNI CATALÁ que es tot una declaració de principis polítics i fílmics.

En fi, suposo que no en pot haver per tothom, ara a esperar el proper 31 de gener, a veure qui guanya...

Per cert, el títol es LA NO-CERIMÒNIA... perquè no es pot dir que fos realment una cerimònia, més aviat al contrari, va ser ràpid i distés i no es va malbaratar temps en coses supèrflues i innecessàries, fins hi tot el conseller de cultura, Ferran Mascarell, es va limitar a assistir i a xerrar amb alguns dels presents, no va caldre cap mena de discurs, era simplement una lectura...