LECTURA BREU DE LES NOMINACIÓNS ALS PREMIS GAUDÍ 2020, https://www.academiadelcinema.cat/ca/premis-gaudi-ca/xii-premis-gaudi

 

LECTURA DELS NOMINATS ALS PREMIS GAUDÍ 2020.

( Per Joaquim Parera)

Cada any per aquestes dades més o menys es fa la lectura més o menys pública dels candidats finalistes per els premis gaudí de l’any, però sovint es una mica més que això.

  Per començar es una mica com assistir a un sorteig de la loteria en que alguns dels que han comprat el bitllet son allà esperant el resultat.

 El cinema català des de fa uns quants te una malaltia que s’ha convertit en crònica, una malaltia que cada any es més present en tots els sentits i que vulguis que no es fa cada cop més palès en els ànims dels acadèmics i de molts dels cineastes que cada cop es veuen més obligats a buscar feina fora de Catalunya o be alternatives laborals, la veritat es que gairebé tots els cineastes i actors tenen un pla B o fins hi to C a la hora de sobreviure en aquest mon, ja sigui en la docència o en altres àmbits de la cultura, això si tenen sort – crec que em passo de apocalíptic – de totes maneres sempre es reconfortant trobar-los en aquest tipus d’esdeveniments.

 La cerimònia ha estat curta, molt curta i amb un puntet de cansament i tristor, Isona Passola, la nostra presidenta no estava tant exultant com ens te acostumats fent un repàs de les circumstàncies en que està sotmès no només el cinema català si no fins hi tot la mateixa cultura catalana, cada cop més empobrida i cada cop més vilipendiada i menystinguda a nivells oficials i administratius i fins hi tot periodístics.

 Presentats per la parella d’actors Anna Castillo i Oriol Pla la lectura ha passat com qui diu volant en un plis Pla – es un acudit, no el pilleu?, doncs vaja – ha passat com dic en un plis plas el qual es un plus – es un altre acudit.. -  i en menys d’un quart d’hora la cerimònia va quedar enllestida.

Es van trobar a faltar moltes cares a la cerimònia, però la veritat es que la climatologia no va ajudar massa de totes maneres el cinema català, un cinema petit, lluny dels fastos més festivalers, gairebé íntim i que sembla parlar a cau d’orella de l’espectador, perquè parla de coses més properes que no pas altres films de CULTURA EUROPEA  com aquells que s’estrenen en multitut de cinemes i després la gent corre per oblidar-les, el cinema català, amb tots els seus defectes i totes les seves virtuts sovint crea petites  grans obres moltes d’elles inoblidables i es que el cinema català te una magnífica mala salut, una mala salut que afecta a grans professionals i artistes i que precisament en aquest estat de mala salut es veuen obligats a treure el millor de si mateixos i regalar-nos petites joies.

 Els premis més importants, com es podrà veure son per pel·lícules que tenen més prestigi entre festivals i amants del cinema com a art que no pas entre el públic majoritari, però son l’oasi que cal en un mon que cada cop està més culturalment adormit.

 Ves per on aquest son alguns dels films nominats.

 

MILLOR PEL·LÍCULA:  7 RAONS PER FUGIR, ELS DIES QUE VINDRAN, EL VIATGE DE LA MARTA ( STAFF ONLY) LA INNOCÈNCIA.

 

MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA NO CATALANA: EL HOYO, LA HIOJA DE UN LADRÓN, LIBERTÉ, OJOS NEGROS.

 

MILLOR DIRECCIÓ: LA HIJA DE UN LADRÓN, ELS DIES QUE VINDRÁN, LA INNOCÈNCIA, EL VIATGE DE LA MARTA (STAFF ONLY)

 

MILLOR GUIÓ: LA HIJA DE UN LADRÓN, EL HOYO, EL VIATGE DE LA MARTA (STAFF ONLY), LA INNOCÈNCIA.

 

MILLOR ACTRIU PROTAGONISTA: AINACLOTET per LA FILLA D’ALGÚ,  CARMEN ARRUFAT per LA INNOCÈNCIA, GRETA FERNÀNDEZ per LA HIJA DER UN LADRÓN, MARÍA RODRIGUEZ per ELS DIES QUE VINDRÁN.

 

MILLOR ACTOR PROTAGONISTA: DAVID VERDAGUER per ELS DIES QUE VINDRÁN, SERGI LÒPEZ per EL VIATGE DE LA MARTA ( STAFF ONLY), KARRA ELEJALDE per MIENTRAS DURE LA GUERRA, EDUARD FERNÀNDEF per LA HIJA DE UN LADRÓN.

 Com es pot veure molts son petits films en que les emocions estan per sobre de tota espectacularitat, petites grans històries amb personatges grans com la vida mateixa.

En el següent LINK es podrà trobar tota la informació sobre tots els candidats i candidates dels gaudí d’enguany que es celebrarà el proper 19 de gener del 2020 i a veure qui guanya (tots?).

www.academiadecinema.cat/ca/premis-gaudi/xii-premis-gaudi

https://www.academiadelcinema.cat/ca/premis-gaudi-ca/xii-premis-gaudi/category/nominades-xii-premis-gaudi?jjj=1575566095730