LECTURA DELS NOMINATS ALS XV PREMIS GAUDÍ.

 

LECTURA DELS NOMINATS ALS XV PREMIS GAUDÍ( no son tots els que están però están tots els que son).

 Per Joaquim Parera.

El proper diumenge dia 22 de gener del 2023 (més a prop que no pas sembla) es celebrarà la gala dels XV ens premis GAUDÍ que fa a mans la acadèmia de cinema català.

Ha estat una cerimònia ràpida, d’anar per feina ( de fet ha estat més llarga la POST-LECTURA que no pas la lectura en si) hi ha estat  perfectament presentada per el TANDEM format per la actriu Maria Morera i l’actor Roger Casamajor que han llegit amb força dinamisme i bon humor la llista de nominats.

Com sempre hi ha absències però com diria el poeta no es pot tenir tot ( era un poeta molt pobre). Si bé no tinc res a dir en contra dels films nominats en llengua catalana, que son :

   ‘Alcarràs’

El fred que crema’

‘Nosaltres no ens matarem amb pistoles.

SURO.

  • Si he de dir que trovo a faltar que alguns dels films nominats només estàn nominats per el sol fet de ser en català i s’han deixat de banda altres consideracions. Per exemple EL FRED QUE CREMA podria haver estat nominada a més a la millor fotografia , música , direcció artística i decorats.... tenia tots els elements però s’han ignorat totalment, en la fotografia s’ha obviat ( com passa en els darrers anys) el fet de convertir fotografia i la llum en un element narratiu més, mentre que s’ha optat el simple fet de que es vegi bé, amb la llum justa, però una fotografia no narrativa al cap i a la fi, més aviat impersonal però eficient.

En quant als escollits com a millor filmen llengua no català o millor director no hi ha res a dir tampoc.

Els films MANTÍCORA, LA MATERNAL PACIFÍCTION o UN AÑO, UNA NOCHE ( tot i que a mi PACIFICTION no....) son eleccions molt lògiques com les nominacions a la millor direcció per ALBERT SERRA ( PACIFICTION), CARLA SIMÓN (ALCARRAS), ISAKI LACUESTA ( UN ANY, UNA NIT )  o PILAR PALOMERO per la valenta LA MATERNAL.

 

Son films que sobresurten en excel·lència, en compromís i sensibilitat.

Per altra banda, hi ha molts més films i directors notables a aquest país però només es poden nominar quatre films en cada categoria, nominar-ne més seria francament complicar la votació , no se com ho deuen fer als estat units en que han arribat a sortir sis o set films nominats, cert que la  producció allà es més gran però precisament per això es molt més complicat, després guanyen films com ara BOHEMIAN RAPSODY i passa el que passa.

Els directors nominats tenen el film també nominat coma millor film.

A LA MILLOR DIRECCIÓ: Isaki Lacuesta, Pilar Palomero, Albert Serra, Carla Simon...

Però aquest any també hi ha tres categories més que ajudaran a fer una mica de justícia al cinema.

La primera es el GAUDÍ al millor director o directora novell/a, els nominats son:

Avelina Prat per VASIL, Mikel Gurrea per SURO, Carlota González-Atrio per LA CASA ENTRE LOS CACTUS i Laura Sisteró per TOLYATTI ADRIFT.

En el apartat de la interpretació femenina tenim:

Anna Castillo per GIRASOLES SILVESTRES, Barbara Lennie per LOS RENGLONES TORCIDOS DE DIÓS, Noèmie Merland per UN AÑO, UNA NOCHE i Vicky Luengo per SURO.

En quant als millors actors nominats hi ha:

Benoît Maginel per PACIFICTION, Pol López per SURO, Oriol Pla per GIRASOLES SILVESTRES i Nahuel Pérez Biscayard per UN AÑO, UNA NOCHE.

 

Aquest any s’ha afegit una altra nova categoria per ala millor interpretació revelació, es aquesta una categoria mixta en que hi estan nominats tant actors com actrius.

Els nominats son:

Albert Bosch per ALCARRAZ, Zoe Stein per MANTÍCORA, lajove Carla Quilez per LA MATERNAL i Xènia Roset per ALCARRAS.

 

En quant al millor guióles candidates son.

Albert Srra per PAFCIFICTION, Carla Simón i Arnau Vilaró per ALCARRÁS, Pilar Palomero per LAMATERNAL i Mikel Gurrea i Francisco Kosterlitz per SURO.

 

Una altra nova categoria es el GAUDI al millor guió adaptat i els nominats son:

Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araujo per UN AÑO, UNA NOCHE, Oriol Paulo i Guillem Clua per LOS RENGLONES TORCIDOS DE DIOS, Raphaëlle Pérez, Carlos Marquet Marçet i Adrián Silvestre per MI VACIO Y YO i Victor Sánchez RodrÍguez i Atonio Escámez Osuna per NOSALTRES NOENS MATEREM AMB PISTOLES.

 

 Aquestes son alguns dels films que opten enguany al reconeixement dels acadèmics per el proper 22 de gener de l’any que ve.

Ara ja només toca esperar , a veure que decideixen els acadèmics, quins films seran els guanyadors, suposi que tots no pot ser, oi? Bé, era una sugerència.