LES DONES SÀVIES

LES DONES SÀVIES.

(crònica de la estrena al teatre del foment de Martorell del dia 28 d'abril del 2017)

Cia. EL MALDÁ.

INTÈRPRETS I DIRECCIÓ: Emric Cambray ( Enriqueta, Melisa, Crisal, sr. Cunill), Ricard Farré (Amanda, Citandre, Martina, Filaminta)

DRAMATÚRGIA: Lluís Hansen.

COREOGRAFIA: Júlia Bonjoch.

ESCENOGRAFIA: Enric Romaní.

OBRA FINALISTA DEL PREMI BBVA de teatre 2017.

 

En anglès la paraula actuar es tradueix PLAY (jugar), en francès es diu JOUER (jugar) .

 

Jugar, jugar, jugar. Això es el que fan els dos actors que interpreten LES DONES SÀVIES de

 

Moliere, si dos actors sols contra 8 personatges (ostres com m’ha costat començar a arrencar aquesta crònica) i s’ha de tenir en compte que de fet la obra original de Moliere constava de 13 personatges i durava 3 hores i aquesta adaptació en dura només 1, així que... tot un merit de síntesi i de bon ofici i talent artísitic

LES DONES SÀVIES es una obra -com totes les de Moliere- força carregada de crítica sociual, i política.

Escrita després de la seva etapa en que va fer molta COMEDIA DEL ARTE en que els diàlegs sovint tenien menys importància que la gesticulació i caracterització dels personatges, ens trobem aquí amb una obra amb personatges definits fins el mil·límetre, característics no ja de la seva època si no fins hi tot de la nostra i tal com van les coses fins hi tot les futures.

Així doncs la acció passi de desenvolupar-se a la França del segle XVII a la Catalunya del segle XXI, però no hi ha cap diferència destacable, simplement en el que respecte als «gurus» del pensament actual i les formes, però res més i si en la obra original el increïble «malvat» de la funció era una mena de pseudo-filòsof més odiós que Paulo Coleho en aquesta obra es un tertulià que respon al nom de Sr. Cunill que surt per la tele i en sap molt de tot.

Amb decorat mínim i polivalent així com un vestuari intercanviable i una magnifica adaptació i dramatúrgia de Lluís Hansen els actors Enric Cambrany i Ricard Farré encaren els seus respectius quatre personatges amb un gran domini de totes les artos possibles, no hi ha truc per varat que sigui que no sigui vàlid per fer aparèixer un personatge més a la obra encara que tots dos siguin la a escena, amb un gran domini de la veu, el moviment i aconseguint un magnífic efecte «Norman Bates» a l’hora de transformar-se en un altre personatge a escena i un gran talent per aconsegueixen que LES DONES SÀVIES se’ns faci curta, molt curta, tant curta que al acabar ens diguem: ja està? JO EN VULL MÉS!!!!!.

Per altra banda cal destacar que feia temps que no es veia un teatre del foment tant ple, ple a vesar i com la nova directiva del foment ho ha organitzat tot plegat, malgrat la hora i el dia poc habituals al nostre poble (divendres a les 21,30h del vespre) la gent ha respost francament be i amb entusiasme.

També cal destacar que després de la representació els actors van mantenir un distés debat amb els alumnes de L'AULA DE TEATRE DE MARTORELL.

Només per acabar (que ja m'enrotllo massa) recordar que el proper dissabte es celebra ELS ESCENARIS OCULTS i que encara sou a temps per inscriure's o demanar informació escrivint a fomentmartorell@gmail.com