NOMIATS ALS GAUDI 2014

 NOMINATS ALS GAUDÍ. (Joaquim Parera Albiac).

Les cerimònies de lectura de les nominacions als premis GADÍ sempre son molt sòbries, no vull dir avorrides si no formals van per feina, fan una mica de bromes, es parla de la necessitat d’impulsar el nostre cinema, es diuen els nominats i després, apa, al picapica que hi ha gana, xerrar i tornar a casa.
 La cerimònia realment va ser molt curteta, amb prou feina va durar una hora, però es clar, tampoc calia més, presentada  per Clara Segura i Pere Aquillué van saber donar ritme i humor a la lectura perquè no fos simplement una feixuga llista de noms i títols, cosa que es sap agrair, vaja que a hon hi ha talent, no cal més...  be potser una mica de pressupost..., vaja ara no es moment de trobar pegues aquí,.
 En fi, no se perquè m’he enrotllat tant amb la parrafada de d’alt, així que vaig per la llista de nominacions.
Per començar els films nominats al millor film en llengua catalana.
 Si ve aquesta categoria es pot considerar molt minsa, s’ha de reconèixer el mèrit primer d’alguns títols i la sort de que altres no hi siguin (com ara ASMODEXIA de Marc Carreter) però també s’han trobat a faltar títols com DOS A LA CARTA, fet amb més ganes i talent que diners.
FILMS AMB LLENGUA CATALANA:
El film dirigit per Lluís Minyarro STELLA CANDENTE, s’endú 13 nominacions, entre les que a més hi ha naturalment al millor director, guió fotografia, actor (Alex Brendemühl), actriu (Barbgara Lennie).
Segueix RASTRES DE SÀNDAL de María Ripoll amb 8 nominacions entre les que hi ha al millor film protagonista (Aina Clotet) però ves per on no hi ha cap nominació per la directora, fet que em sembla totalment injust per la sensibilitat que hi va posar, es realment un error en aquest sentit per part del acadèmics.
Amb 4 nominacions hi ha BORN, que a més de estar nominat al millor film també te nominacions a la millor actriu secundària (Mercè Arànega) a més de vestuari i maquillatge i perruqueria., en fi, un film sobre el 1714 que no podia faltar a les nominacions tot hi que era molt telefílmic
I per acabar tenim nominat un meganyap L’ALTRA FRONTERA d’André Cruz Shiraiwa, un film totalment prescindible en que Ariadna Gil - la seva protagonista- es passa tot el film fent la única cara que sembla que sap fer, es a dir, cara de estar estrenyida, film aquest que no mereixi cap mena de nominació.

FILMS EN LLENGUA NO CATALANA.
Encapçalant les nominacions amb els films en llengua no catalana ens trobem primer de tot i amb 15 nominacions EL NIÑO de Daniel Monzón que també està nominat al millor director i guió així com els seus dos protagonistes Luis Tosar i el debutant Jesús Castro, una sorpresa tenint en compte que Casatro es totalment inexpressiu i per postres no se l’entén mentre parla, a més també te nominacions per la fotografia, muntatge, so, efectes especials...

Un altre film nominat REC4:APOCALIPSIS, veritable bluf, film dolent que no te ni la virtut dels films dolents, es a dir: es avorrit, i les nominacions que te son per factors tècnics, que a més n estan a l’alçada de les circumstàncies.

Amb 8 nominacions tenim 10.000KM de Carles Marques-Marçet, nominat a més del millor film al millor director, guió, actor i actriu protagonistes 8Natalia Tena i David Verdaguer) a més de muntatge, vestuari i direcció de producció.

Finalment HERMOSA JUVENTUD de Jaime Rosales ha obtingut 5 nominacions per film, guió, director, fotografia i protagonista femenina (Ingrid Garcia-Johnsson).

També hi ha altres categories com ara al millor film d’animació en que competeixen els films ELS CAP DE DRAP A LA SELVA DE L’ARC DE SANT MARTÍ, film destinat al públic infantil i la neuròtica i divertidíssima MORTADELO Y FILEMON CONTRA JIMMY EL CACHONDO.
 En l’apartat de TVMOVIES tenim DESCALÇ SOBRE LA TERRA VERMELLA  sobre la vida de Pere Casaldàliga, L’ULTIM BALL DE CARMEN AMAYA de Judith Colell i que ja ha guanyat uns quants premis, VICENÇ FERRER sobre la vida del missioner Vicenç ferrer i finalment PRIM: EL ASESINATO DE LA CALLE TURCO, de Miguel Bardem.
 En fi, ja veieu, ara falta esperar al proper 1 de febrer per conèixer qui serà el guanyador.

VET AQUÍ ELS JOIOSOS NOMINATS